Pekka Sevanto Iskulause...hm...? En halua lyödä ketään. :D

Kannattaako lakkoilu?

Sipilän hallitus on aloittanut kunnianhimoisesti. Viiden prosentin kilpailukykyloikka on tavoitteena hallituskauden aikana. Tavoite on hyvä, eikä se vaikuta edes epärealistiselta. Yhteiskuntasopimusta on nyt yritetty kaksi kertaa siinä onnistumatta. Ei ole yllätys, että sopimus kaatui palkansaajajärjestöjen, erityisesti SAK:n vastustukseen. Jo vaalien jälkeen oli ennustettavissa, että tulossa on levoton hallituskausi ja todennäköisesti myös lakkoilua. Pääsääntöisesti maatamme on rasittanut lakkoaalto, jos vasemmisto ei ole hallituksessa mukana. Niin näyttää käyvän nytkin.

On hyvin ymmärrettävää, että ammattiyhdistysjohtajat eivät suostu palkansaajille vuosikymmenien aikana saavutettujen etujen heikentämiseen. Jos he siihen liian helposti suostuisivat, he huomaisivat hyvin pian olevansa entisiä ammattiyhdistysjohtajia.

Lakkoilulla on hyvin harvoin saavutettu mitään todellista hyvää. Usein on käynyt niin, että lakon jälkeen saavutettu sopu on tuonut palkansaajille minimaalisen hyödyn, jos hyötyä on tullut ollenkaan. Historia on osoittanut myös sen selvästi, että lakkoillen mahdollisesti saavutettu korkeampi palkkataso on osaltaan vaikuttanut siihen, että maastamme on siirretty teollisuutta maihin, joissa työvoimakustannukset ovat alhaisemmat. Näin ammattiyhdistysliike on omalta osaltaan edistänyt työttömyyden kasvua Suomessa.

Työelämässä saavutetaan parhaat tulokset työnantajan ja työntekijöiden hyvällä yhteistyöllä. Palkkatyö on maassamme yksi tarkimmin säädeltyjä elämän alueita. Säätely ja työnantajille sälytetyt velvoitteet on viety niin pitkälle, että varsinkaan pienet yritykset eivät kovin helposti palkkaa työntekijöitä. Siihen on yksi selkeä syy: ylimitoitetut työnantajavelvoitteet ja henkilökunnan vähentämisen vaikeus, jos yrityksellä alkaakin mennä huonosti.

Toki ammattiyhdistysliike on saanut aikaan hyvääkin, mutta toivoisin ammattiyhdistysjohtajien ja aktiivien harkitsevan tarkasti kannattaako tässä tilanteessa ryhtyä lakkoilemaan ja aiheuttaa entistä enemmän ongelmia Suomelle?

Tilanteessa, jossa maamme nyt on, toivoisi jokaisen kansalaisen ajattelevan asioita vähän laajemmin, kuin pelkästään omasta näkökulmastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mahdollisuus lakkoiluun kannattaa, se on demokratiaa.

Käyttäjän pekkasevanto1 kuva
Pekka Sevanto

Toki mahdollisuus on ok, mutta mielestäni kynnys lakkoilun aloittamiseksi pitäisi olla todella korkealla. Itse olen ollut kerran elämässäni puoli päivää lakossa perjantaina 70-luvulla. Silloinkin lakkoilu kohdistui työnantajaan asiassa, joka ei ollut edes työnantajan päätettävissä. Koska olin silloin ammattiyhdistyksen jäsen, toki poistuin työpaikalta, kun agitaattori (pääluottamusmies) sai sellaisen (demokraattisen?) päätöksen aikaiseksi. Erosin ammattiyhdistyksestä viikonlopun asioita mietittyäni. Sen seurauksena osastomme luottamusmies ei tervehtinyt pariin viikkoon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"toivoisi jokaisen kansalaisen ajattelevan asioita vähän laajemmin"

Eipä tuota pohdintaa näy täälläkään, merkityksetöntä lillukanvarsien kuten sunnuntaikorvausten jahkailua satojen kommenttien kera.

Käyttäjän pekkasevanto1 kuva
Pekka Sevanto

Näinhän se on, Jarmo! Kyllähän meistä jokainen ajattelee ensisijaisesti omista lähtökohdista lähtien. Toki älähtäisin itsekin, jos tuloveroani oltaisiin korottamassa. Aiemmin tehdyn eläkkeiden indeksin leikkauksesta olen kuullut, mutten tarkemmin siitä tiedä. Yleisesti ottaen eläkkeet eivät käsittääkseni nouse kustannusten nousun tahdissa, mutta toistaiseksi olemme selvinneet vaimoni kanssa eläketuloilla. Ulkomaanmatkat kyllä ovat jääneet vähille. Ja hyvä niin, ovathan nuo voimatkin vähentyneet. :D

Petteri Hiienkoski

Mielestäni hallituksen kannattaisi mieluummin sopia kuin sotia palkansaajajärjestöjen kanssa. "Työmies on palkkansa ansainnut."

Sopimalla järjestöt tekivät valtavia myönnyksiä palkansaajien kustannuksella. Eläkeratkaisussa.

Käyttäjän pekkasevanto1 kuva
Pekka Sevanto

Sopiminen on aina paras ratkaisu, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan SAK torppasi sopimuksen. Vaihtoehtona olisi ollut, että hallitus olisi luopunut tavoitteistaan, eli velkaantuminen jatkuisi entiseen ja ehkä kiihtyväänkin tahtiin.

Toimituksen poiminnat